המסע שלכם למקלדת מכנית 2019

על המסע שלי למקלדת מכנית כתבתי לראשונה אי שם בשנת 2013. וואו, כמה שדברים השתנו מאז! היום הרבה יותר קל למצוא מקלדת מכנית מתאימה כי ההיצע עצום. רואים יותר מקלדות קומפקטיות, יותר חומרים איכותיים ואפילו אופציות אלחוטיות. אז למי שמחפש פשוט להתעניין במקלדת מכנית או ממש לעבור לאחת, הנה מדריך.
למה לא לקנות מקלדת מכנית
בואו נתחיל דווקא בסיבות להימנע ממקלדות מכניות, למרות כל ההייפ סביבן. אם תשרדו את זה, נמשיך לדבר ?
יקר: מרבית הדגמים עדיין 300 ש"ח ומעלה, אם כי אפשר כבר למצוא דגמים סבירים מ-180 ש"ח.
מעט אופציות ארגונומיות: אם אתם אוהבים מקלדות עם צורה תלת מימדית מיוחדת, שמתאימה יותר למיקומי האצבעות, כמעט ולא ניתן למצוא את זה במקלדות מכניות. הסיבה היא כנראה שיצרניות לא רוצות להשקיע כרגע בנישה בתוך נישה (ארגונומי + מכני).

Logitech K350, מקלדת עם צורה מפוסלת ארגונומית. אין עדיין כזו מכנית
מעט אופציות אלחוטיות: נישה בתוך נישה כבר אמרנו? מקלדות מכניות אלחוטיות, בטח מהסוג האיכותי והשמיש, עדיין נדירות בשוק, אם כי המצב משתפר.
כבד: במקלדת מכנית יש הרבה פעמים לוחית מתכת או פלסטיק עבה שמחזיק ומייצב את המפסקים לכל מקש ומקש. אי אפשר להתפשר פה בחוזק כי אחרת המקשים רועדים ומשתחררים. אז… כתוצאה המקלדות כבדות, לפעמים מעל קילו (!).
אבל אני רוצה מקלדת מכנית ?
מעולה! גם עבורי ורבים אחרים החסרונות לעיל מתגמדים לעומת היתרונות (ואני מאמין שיטפלו בחסרונות עם מרוצת הזמן).
אז מה אמרנו שהיתרונות במקלדת מכנית? למה כולם מדברים על זה?
למי שעוד לא חווה מקלדת מכנית, תעשו ניסוי: קחו שלט של ממיר או טלויזיה ועכבר מחשב. לחצו על מקש בשלט ואז על הכפתור הראשי של העכבר. מרגישים את ההבדל? בשלט גורמים לכיפת גומי לקרוס פנימה ולסגור מעגל. הלחיצה צמיגית ולא ממש ברור מתי הפעלנו את המקש. בעכבר יש מיקרוסוויצ' (סוג מיניאטורי של מקש מכני) עם מבנה שנותן משוב מדוייק על מתי נלחץ—גם בתחושה וגם בצליל.
במקלדות ההבדלים פחות חדים אבל מאותו סוג.
…והיום זה ממש מגניב
בגלל היתרונות ההנדסיים של מקלדות מכניות הן צברו עם השנים קבוצת מעריצים, שהיו מוכנים להשקיע יותר כדי לקבל חוויית הקלדה משופרת. סביב זה צמחה תעשייה שלמה עם שלל סוגי מקשים, שלל צורות וצבעים של מקלדות מכניות. היום בנוסף לסתם מכשיר, מקלדת יכולה להיות תחביב לכל דבר. יש מי שרוכשים לוח חשמלי, מדפיסים בתלת מימד מארז ומלחימים בעצמם הכל.
איזו מקלדת מכנית לקנות?
קודם, בואו נחליט איזה סוג מפסק (סוויצ') אנחנו רוצים. לא כל המקלדות זמינות עם כל סוגי המפסקים וחבל סתם להתאכזב.
מפסק קליקי
MX Cherry Blue ודומיו: תחושה וצליל שמזכירים מכונת כתיבה. כשמגיעים לנקודה בה המעגל נסגר מרגישים ושומעים קליק ברור. היתרון הוא תחושת נוסטלגיה ופידבק מאוד בולט על מתי המקש נלחץ ואפשר להמשיך להבא. מקובל לחשוב שהמקשים האלה טובים למי שמקליד הרבה טקסט. שימו לב שהם הכי רועשים—אם אתם עם עוד אנשים בחדר, תוודאו שאתם לא מחבבים אותם ?. כוח ההפעלה בינוני עם 55 גרם.
MX Cherry Brown ודומיו: אם אתם רוצים קצת פחות רעש אבל עדיין תחושת "קפיצה" באצבעות בכל לחיצה, אולי זה יתאים לכם. מדובר במפסק פופולרי מאוד כי הוא נקודת אמצע בין קליקי ללינארי. כוח ההפעלה גם כן 55 גרם.
* בכחולים ובחומים, שימו לב שבנוסף לקליק המכוון באמצע התנועה, כשהמקש מופעל, סביר שתשתמעו גם קליק טבעי נוסף כשהמקש פוגע בתחתית ו/או קופץ חזרה לנקודה הגבוהה אחרי שחרור. לי אישית זה מרגיש כמו שני קליקים בכל הקשה ואחרי כמה דקות של הקלדה מאומצת זה מתחיל לעצבן. מהסיבה הזו עברתי למקשים לינאריים לטעמי עדיין ברור למדי מתי המקש נלחץ ויש רק קליק אחד.
מפסק לינארי
MX Cherry Red/Black ודומיו: לחיצה חלקה, בלי קליק מכוון. התחושה דומה קצת לכפתורים של רמזור בצומת או של הכפתורים הגדולים במכונות ארקייד. מקובל לחשוב שהמפסקים האלה טובים בעיקר למשחקי מחשב, בהם חשוב להיות מסוגל ללחוץ מהר על מקשים. אישית כאמור, עברתי למפסקים לינאריים גם להקלדת טקסט (כולל כתבה זו) וכתיבת קוד ואני מרוצה.
הסוויץ' האדום יתאים לרוב המשתמשים, כשבשחור צריך להפעיל משמעותית יותר כוח (65 לעומת 45 גרם), מה שעשוי לצמצם טעויות אבל גם לעייף אחרי הקלדה ממושכת.
חדש: מפסק שקט
ככלל מקלדות מכניות תהיינה רועשות יותר ממקלדות רגילות. זה בעיקר בגלל הקפיץ וחלקי מתכת ופלסטיק קשיח שמתנגשים זה בזה כחלק מהמנגנון. אבל לאחרונה יצרניות התחילו לקחת את הנושא ברצינות. Cherry יצאה עם גרסאות שקטות למפסקים החומים, השחורים והאדומים בה הוסיפו פדים אלסטיים קטנטנים בתחילת וסוף התנועה כדי לשכך את הרעש. מהתנסות שלי עם Cherry Silent Red אני יכול לומר שאין כמעט פשרה על איכות ההקלדה והם שקטים יותר באופן דרמטי. בהחלט ממליץ לשקול גרסה שקטה למקש המועדף.
ממליץ לקרוא עוד באתר של Cherry
…ועכשיו אפשר להיסגר על תצורת המקלדת:
תצורה רגילה/מורחבת
104 ומעלה מקשים בתצורה רגילה. אפשר להוסיף גם מקשי מקרו מיוחדים בצד שאפשר לתכנת לכל פעולה. החסרון הוא כמובן הגודל על השולחן והמשקל המוגבר. לדוגמה:

Tenkeyless
ללא איזור מקשי הספרות בצד ימין. התוצאה היא מקלדת צרה יותר, שמשאירה יותר מקום על השולחן לעכבר ובכלל. כמה זו פשרה תלוי בכם, אבל אפשר לשער שמרבית המשתמשים לא עובדים כל היום עם אקסל ובדיעבד הייתי ממליץ על התצורה הזו כנקודת מוצא. לדוגמה:

מקלדת 60%
כאן כבר חותכים בבשר החי ונפתרים ממקשי ה-F ולפעמים אף ממקשי החצים והספרות. אין ספק שהתוצאה נראית מאוד נקייה וקומפקטית. אפשר גם לתכנת אלטרנטיבות למקשים החסרים וכנראה להתרגל לעבוד כך. לדעתי האישית זו פשרה גדולה מדי בשימושיות עבורי והייתי ממליץ לחשוב טוב טוב: למשל כסו במקלדת הנוכחית את כל מה שאתם עומדים לאבד במאסקינג טיפ ותראו אם נגעתם בו ביום טיפוסי. לדוגמה:

אלחוטי
בשנה-שנתיים האחרונות קיבלנו סוף סוף כמה דגמים אלחוטיים טובים של מקלדות מכניות. יש היום דגמים של לוג'יטק, קורסייר ועוד שמגיעים ללא כבל. ההיצע עדיין לא עצום ואולי לא תמצאו בדיוק את שילוב הסוויצ' + תצורה המועדפים עליכם אבל בהחלט שווה חיפוש.

גיימרים? שימו לב שלמשחקים, מקלדת Bluetooth לא תתאים לכם בגלל העיכוב הגדול בהגעת האות. הפתרון כמו בעכברים הוא מקלדת עם מתאם אלחוטי משלה (אל תתפשרו על קצב רענון פחות מ-1000 Hz). תיתקלו גם בבעיה של חיי סוללה קצרים למדי של 8-15 שעות לפעמים ברוב הדגמים. לצערי כאן יש עדיין יתרון גדול לדגמים החוטיים. אולי עוד כמה שנים…
דגמים מומלצים
יש באינטרנט המון מידע על מקלדות מכניות. אולי יותר מדי מידע למי שפשוט מחפש לקנות דגם. מה תכ'לס מומלץ? הנה ההמלצות שלי בינתיים, מהתנסות אישית. תוסיפו את שלכם בתגובות!
Corsair K70 – איכות בנייה טובה ממתכת ומחיר תחרותי. המשענת נוחה מאוד עם ציפוי גומי רך. כפתורי המולטימדיה מעולים, עם גלגלת ווליום מאוד נעימה ושימושית. אני בחרתי במקשי MX Speed.

Corsair K65 – דומה לאחותה הגדולה באיכות הבנייה רק בתצורה קומפקטית של tenkeyless. מחיר מעולה ביחס לתמורה. רק חבל שהחליפו את גלגלת הווליום במקשים נפרדים (אבל לא קריטי).

Bloody B945 – מקלדת מעולה בעיקר למשחקים תחרותיים. מרבית החלקים ממתכת ואיכות הבנייה מעולה. משענת היד נוחה הרבה יותר משהיא נראית, עם שכבה אלסטית שמזכירה את החומר של נעלי קרוקס. את מקשי הספרות הזיזו לצד שמאל כדי לצמצם את המרחק בין יד ימין ושמאל בזמן משחק וכך להעניק יותר מקום לעכבר לזוז (ואפשר להשתמש בהם כמקשי מקרו, אם כי לא ניסיתי). הסוויצ'ים מכניים עם הפעלה אופטית (קרן אור שמוסתרת, במקום מגעי מתכת שסוגרים מעגל). התוצאה היא מהירות הפעלה גבוהה מעט יותר, אמינות גבוהה יותר ועמידות לא רעה לנוזלים. שימו לב, כנראה בגלל כל המתכת המקלדת ממש לא שקטה.

Photo by Gilbert Pellegrom on Unsplash
