מה כבר רציתי? מקבוק פרו עם שני מסכים בכבל USB C אחד

כידוע, בשנים האחרונות מחשבי מקבוק מצויידים בחיבורי USB Type C בלבד (שחלקם בטכנולוגיית Thunderbolt 3). זה מגניב לגמרי כחזון לעתיד: חיבור אחד שעושה הכל. מאמין שגם נגיע לשם יום אחד. למרות ביקורת שיש לי על אפל, אני מעריך את האומץ שלה להיות הראשונה שדוחפת את זה (כמו בזמנו הראשונה לוותר על כונני דיסקטים ו-CD).

אבל כרגע יש סביב החיבור הקסום הזה, USB C, הרבה בלבול. החיבורים והמתאמים נראים כולם זהים פיזית אבל מאחורי הקלעים יש שלל פרוטוקולים ואפשרויות. אני רוצה לנצל בעיה אישית ומחקר שהגיע בעקבותיה כדי להסביר מי נגד מי.

הבעיה

אני עובד עם שני מסכים בנוסף ללפטופ עצמו. היום יש לי מפצל אחד שמביא ללפטופ מתח טעינה ו-HDMI ממסך אחד ובנוסף אני צריך לחבר כבל מתאם USB C ל-HDMI למסך השני (ראו תמונה ראשית).

כן צרות בהייטק אבל מעצבן בכל פעם שרוצים לקחת את הלפטופ לאנשהו (הרי בשביל זה הוא נייד), לנתק שני חיבורים ואז להחזיר אותם. שלא נדבר על לשמור על סדר החיבור כדי שהמסכים לא יתחלפו בטעות.

אז חיפשתי הרבה זמן פתרון הגיוני במחיר סביר שיספק את מה שאני צריך. הופתעתי לגלות שלא קיים כזה. הסיבה הפשוטה: כי אפל. הסיבה המורכבת… טוב תמשיכו לקרוא.

שורה תחתונה

מעניין להכיר את מה שמתרחש מאחורי הקלעים אבל מי שרוצה להתחיל בתשובה, הנה: כדי לחבר לשקע USB C אחד שני מסכים וטעינה בלפטופים חדשים של אפל חייבים Thunderbolt 3 Hub, שמתחיל מ-$150 + כבלים יקרים. אלא אם מתקינים על המק ווינדוז.

על ווינדוז אפשר בדרך כלל להשיג את המטרה עם מפצל זול יותר שמתחיל ב-$50 + כבלים סטנדרטיים.

החיבור הבודד

צריך לזכור שיש סטנדרט פיזי אחד לחיבור USB C. זה החיבור הקטן והסימטרי שאנחנו אוהבים. אי אפשר לטעות בחיבור, קומפקטי למדי ועמיד וגם הופך לאט לאט לאוניברסלי. אבל יש מגוון של פרוטוקולי תקשורת שמשתמשים באותו חיבור.

USB 3.x

כמו ה-USB הכחולים המוכרים מסוג Type A רק בצורה של Type C. רק כאן יש מתחת לפני השטח מגוון גדול עם USB 3.0, 3.1, 3.1 gen 2 שכל אחד מהם מציע רוחב פס ויכולות טעינה משופרות לעומת הקודם. בגדול הם משמשים לחיבור אביזרים: מקלדות, דיסקים ניידים וכו'.

עקרונית ב-USB 3.1 ומעלה יש מספיק רוחב פס לחבר מסך אבל בפועל נדיר מאוד למצוא מסכים שתומכים בזה. מי שכן תומך הם בעיקר מסכים ניידים (קטגוריה חדשה).

DisplayPort 1.x

זה פרוטוקול מתקדם לתצוגה שמאפשר בגרסה 1.4 רזולוציה עד 4K ב-60Hz. מרבית הלפטופים שמצויידים ב-USB C יודעים גם להשתמש בו עם פרוטוקול DP. כלומר כבל פשוט שמתאם בין הצורות הפיזיות של החיבורים יאפשר לחבר את רוב המסכים. אבל, כמובן רק מסך אחד לכל חיבור.

Thunderbolt 3

פרוטוקול תקשורת קנייני שאינטל פיתחה יחד עם אפל כשותפת השקה. גולת הכותרת של החיבור היא רוחב פס גבוה מאוד (קפיצת מדרגה אפילו מ-USB 3.x), חיבור מתח עוצמתי וגם יכולת לשרשר עד שישה מכשירים משקע אחד (מכשיר למכשיר למכשיר…).

זה נשמע מעולה. לדוגמה אפשר בחיבור אחד לתת חשמל, אות מסך ואודיו למשקפי VR. אפשר לקחת מסך שמחובר למקלדת, עכבר וחשמל ובו זמנית לטעון איתו את הלפטופ, לחבר את האביזרים ולקבל מהלפטופ תמונה בכבל אחד.

אבל… העולם של Thunderbolt יקר. יקר מאוד. עד לשנת 2017 כל אביזר תומך היה חייב בתשלום רשיון לאינטל. התוצאה היא שחוץ מהעולם של אפל האימוץ של הפרוטוקול דישדש. מאז, אינטל פתחה את הפרוטוקול בחינם לכולם, אבל לוקח זמן לפתח חומרה ועד היום מרגישים בהשלכות.

הבעיה הנוספת, אולי גדולה יותר של Thunderbolt 3 היא שאין היום הרבה ש DisplayPort 1.4 ו- USB 3.x הזולים יותר לא יכולים לעשות במקומו. התוצאה היא שהרבה אביזרים פשוט מדלגים על TB, השוק שלו קטן מאוד יחסית ולא מצליח להגיע לאפקט ההוזלה אליו אנחנו רגילים בחומרה נפוצה יותר.

דיברנו על החיבור הבודד. בואו נמשיך לעולם של מפצלים, Hubs

USB 3.x אפשר לפצל בקלות ובזול; זה ב-DNA של USB מאז ומעולם. אבל כאמור הפרוטוקול לא רלוונטי לתצוגה וגם יתקשה לטפל ברוחב פס של מסכים מרובים.

MST: לא פתרון ל- macOS

DisplayPort אפשר לפצל בעזרת daisy chaining, כלומר לחבר את הלפטופ למסך א' ואת מסך א' למסך ב'. הפרוטוקול נקרא MST (Multi Stream Transport). בפועל, נדיר למצוא מסך שמכיל גם כניסת DP וגם יציאה שתאפשר אופן חיבור כזה.

לא הכל אבוד—יש גם מפצלים חיצוניים שמשתמשים ב-MST באופן פנימי כדי להחצין מ- USB C שתי כניסות DP. כבר אמרנו ש- USB C מאפשר גם טעינה ובאמת לחלקם יש אפילו כניסה נוספת לחיבור המטען. דוגמה לחיבור כזה:

[amazon_link asins='B07PG63JDG' template='ProductAd' store='tektokcommuni-20' marketplace='US' link_id='49ec6679-4d61-45d7-9b5e-348ebe1ea58d']

הללויה! אפשר להשיג הכל בחיבור USB C אחד.

אבל לא, מסתבר ש-macOS (לשעבר OS X) לא תומכת תוכנתית ב-MST. לכל היות שני המסכים יוכלו להציג את אותה התמונה בדיוק. במקום, אפל מעודדת היום רק Thunderbolt 3 כדרך לחיבור מספר מכשירים בכבל אחד.

Thunderbolt 3 Dock/Hub: פתרון מלא; לא זול

אפל מחוייבת מאוד ל-TB3 וגם כל המסכים מתוצרתה תומכים מהקופסה רק בו, כולל יכולת לשרשור מכבל יחיד. אבל… כאמור זה עולם יקר.

אז מי שרוצה היום להשיג את השילוש הקדוש: שני מסכים (לא של אפל) וטעינה מ- USB C אחד במק (על macOS ולא רק ווינדוז) צריך Thunderbolt 3 Dock/Hub שתומך בשני מסכים (שימו לב שלא כל דגם תומך – זה כן). משהו כזה:

[amazon_link asins='B01MZ2ATGK' template='ProductAd' store='tektokcommuni-20' marketplace='US' link_id='a7ae97d4-4bc8-4f2a-964e-f99fae7e2bc7']

 

לא נשכח טעינה

עד כה הנחתי שטעינה של הלפטופ דרך USB C היא מובנת מאליה, סך הכל פלוס ומינוס מהמטען. האמת שגם זה מסתבך.

חשוב לוודא שהמפצל קודם כל מקבל כניסה נוספת של USB C או חיבור טעינה מיוחד אחר ושהוא תומך ב-PD, כלומר Power Delivery. חשוב גם לוודא שיש תמיכה במספיק מתח, כמו שהמטען המקורי מספק. אחרת מאבדים מהירות טעינה.

לדוגמה הנה דונגל שדווקא כן תומך ב-Thunderbolt 3 ושני מסכים אבל אין לו כניסה נוספת למטען! אז עדיין צריך שני חיבורים ללפטופ.

[amazon_link asins='B07GS9XM54' template='ProductAd' store='tektokcommuni-20' marketplace='US' link_id='fde71af6-4e15-432f-8300-bccffffd43bf']

אז מה עושים בינתיים

בינתיים החלטתי לסבול את החיים עם שני כבלים שצריך כל הזמן לחבר ולנתק. זה עדיין לא שווה לי $200. אבל אולי לכם כן. אם אתם כן מוציאים את הסכומים האלה וודאו שאתם מקבלים Thunderbolt 3 Hub. ממליץ מאוד בכל מקרה לקנות מחנות שאפשר להחזיר אליה בקלות כי כאמור, התחום מורכב.

לעוד מידע וכתבות בנושא הצטרפו לקבוצות הפייסבוק שלנו, שם אפשר להמשיך את הדיונים ואתם גם יכולים לרשום לנו בתגובות למטה.

Heart vector created by rawpixel.com – www.freepik.com

TekTok logo