דבר חלש: החוויה שלי עם תופעת ה- ASMR

מאז שאני זוכר את עצמי, או לפחות מאז גיל 4 או 5, חוויתי לעיתים מזדמנות עקצוצים קלילים ונעימים, שגרמו לי להרגיש שאני הולך על ענן, באזור הקרקפת או במעלה עמוד-השדרה. לא ידעתי להסביר את זה ולא ייחסתי לכך חשיבות מיוחדת. לפני כ-7 שנים, במהלך עוד שיטוט אקראי ביו-טיוב, זה הכה בי כמו עקצוץ ביום בהיר: יש לתחושות האלה שם, והשם הוא ASMR. אז מה מסתבר? מסתבר שזוהי תופעה תרבותית רחבה למדי, עם מיליוני משתמשים ברחבי-העולם. איזה נחמד, סוף-סוף אני חלק מקהילה!

נתחיל בהסבר

קיים סיכוי סביר למדי שכבר נחשפתם לראשי התיבות ASMR. קיים סיכוי סביר למדי גם שטרם, לכן מן הראוי שאפצח בהסבר זריז לגבי אותה תופעה. אז כך: ברמה הטכנית-מילולית, השם המלא הוא "Autonomous Sensory Meridian Response" או כמו שטרחו לתרגם בוויקיפדיה – "תגובת מצהר חושית עצמאית". לא קריטי לסיפורנו.

בחיים האמיתיים, התופעה הקרויה בפי כל ASMR מתייחסת לחוויה חושית סובייקטיבית המאופיינת בתחושת עקצוץ קלה מסביב לקרקפת או במעלה עמוד-השדרה, שלרוב מלווה גם בתחושה כללית של רגיעה. היא לא מתרחשת בכוחות עצמה, אלא בתגובה לגירויים ספציפיים מאוד, להם נהוג לקרוא בעגה הלא-מקצועית: "טריגרים". הם יכולים להתעורר גם סתם-כך במרוצת החיים עצמם, אבל בסרטוני ASMR מנסים לעורר אותם בכח ובכוונת תחילה. נשמע מעניין ומוזר? כן. אז המשיכו לקרוא.

ספר לי עוד על טריגרים

טוב, אם אתם באמת מתעקשים. טריגרים בהקשר של ASMR הם שם כולל לשלל פעולות פשוטות להפליא, כמעט משמימות, והכי יום-יומיות שניתן להעלות על הדעת, שביכולתן לעורר את אותן תחושות נעימות, כלומר עקצוצים בקרקפת ותחושת רגיעה כללית. מניסיוני בתחום, והוא רב, ניתן לחלק את הטריגרים ל-3 חלקים:

  • צלילים קלים כמו למשל נקישות, לחישות, הקלדה, דיבור עדין, צלילי בישול ואכילה – ועוד.
  • תנועות ידיים וגוף.
  • קבלה מרוכזת וממוקדת של תשומת לב אישית, לרוב בצורה של משחק תפקידים או מערכת יחסים.

לי למשל יצא לשוחח פעמים רבות עם אנשים בטלפון, לרבות נותני שירות בחברות תקשורת מנוכרות, ולחוש את זה. יצא לי לשבת מול הטלר בבנק, בעודו מדפיס איזה מסמך שעליו עלי לחתום, ולחוש את זה. זה לא במקרה. הקלדה עדינה על מקלדת יכולה לגרום לי לחוש את זה. תשומת לב מבנאדם אחר גורמת לי לחוש את זה. קשה להסביר את זה, אבל אותן פעולות חסרות משמעות וחסרות חשיבות גורמות לי, ולעוד כמה אנשים ברחבי העולם, לחוש תחושות נעימות מאוד בגוף ללא התראה מוקדמת. ולא, זה לא מיני כלל. בחיי.

בואו נשחק רופא וחולה

אז התחושות הללו יכולות להתעורר למעשה גם ביום-יום של העולם האמיתי. בשגרה. אבל לא בזה אנחנו עוסקים כאן, אלא בתופעה האינטרנטית. ה-ASMR כמו שהוא מבוצע ובא לידי ביטוי ביו-טיוב הוא בתמציתו מופע עם מאפיינים אמנותיים אשר מבוצע על ידי אמני ASMR (או ASMRtists, כנהוג לכנותם. כיום כולם בטוחים שהם אמנים). הם משתמשים בציוד הקלטה מתקדם, תחפושות, כלים, רקעים, מסכים ירוקים, תפאורה וסביבות שונות על מנת להקנות לחוויה נופך ריאליסטי מאוד אך גם אסקפיסטי מאוד. בשורה התחתונה הם מדמים חוויה של תקשורת אישית עם אדם אחר.

לצורך הדוגמא, פעמים רבות אני מוצא את עצמי מאזין וצופה באדם שמתחפש לרופא ומשחק-אותה כאילו הוא כזה, כולל כלי בדיקה וכל זה. הכל מבוצע באופן מאוד ידידותי לעין ולאוזן, תוך שימוש בלחישות ודיבור עדין ונקישה על חפצים, ותוך מתן אשליה של קבלה של תשומת לב אישית מאותו רופא בלי תעודה. זה רק אני והוא, לכאורה. זה יכול להיות רופא אא"ג, רופא משפחה או רופא עיניים. אני אפילו לא היפוכונדר, אבל תהרגו אותי – זה מרגיע וכיף. אולי אני פשוט צמא לתשומת לב. וזה לא חייב להיות רופא. זה יכול להיות ספר, עורך דין, נציגת שירות לקוחות, מקעקעת, מוכרת בחנות בגדים – ועוד. בשורה התחתונה, אמני ה-ASMR משמשים כמפיקים, במאים, תסריטאים, שחקנים ועורכים של ההצגה שלהם, כולל כל ה- props.

אוזניות – ON, עולם – OFF

אם אתם עדיין תוהים, אז מטרת ה-ASMR היא לגרום לקהל להירגע וליהנות מעקצוצים מענגים – בניגוד מוחלט לחיי היום-יום ההו-כה-מלחיצים. אנשים רבים מתחברים לסרטונים האלו במטרה להקל על תחושות של סטרס וחרדה, בשביל להצליח להירדם אם הם סובלים מנדודים או בשביל לעזור להם להתרכז וללמוד מקצוע משעמם. ההמלצה הרווחת לצופים ולמאזינים היא להרכיב אוזניות מבטלות-רעשים, על מנת למקסם את החוויה ולהפוך אותה לאסקפיסטית במיוחד. במקום צעקות – לחישות. במקום כאבי ראש – עקצוצים. במקום סטרס – הלך-רוח כמעט היפנוטי, או במילים אחרות: דבר חלש, אתה עושה לי נעימי.

בגדול, אין טעם להאזין בלי אוזניות. זה כמו לרבוץ בג'קוזי בלי להיות מסוגל לחוש חום. אתה סתם יושב שם. פעמים רבות יצא לי להרכיב אוזניות בחצות הלילה או לפנות בוקר, כשבחוץ עפים רק ינשופים ותנשמות, ולהישאב לתוך העולם המרגיע הזה. כל הסיפור בהחלט הולך מצוין עם חושך, לילה ואוזניות. אז התחברתי פנימה וראיתי בנאדם עומד עם 2 קוביות עץ ומחכך אותן האחת בשנייה בשביל ליצור צלילי נקישה קלים או בנאדם אחר מראה את אוסף התקליטים שלו משנות ה-70 העליזות, תוך שהוא מסביר בווליום נמוך איפה הוא קנה אותם ולמה הוא אוהב אותם. וזה מספיק. זה עושה את העבודה.

ASMR ככלי שיווקי

הפופולאריות הגוברת של התופעה התרבותית הזו לא נעלמה מעיניהם של אנשי הקריאייטיב, שכל הזמן מנסים לחדש, וכיום נתן למצוא אלמנטים שלה בעולם הפרסום – כולל גם כאן בישראל הקטנה. אפילו פגשתי ASMR בפריים-טיים, לא פחות. הפרסומת העכשווית של תפוצ'יפס עושה בדיוק את זה, ורותמת את הקסם של ה-ASMR בשביל להעביר באופן חד וצלול את הצלילים המוכרים של אכילת החטיף. המסר עובר לכולם, אך הפרסומת ללא ספק בוצעה בקריצה למי שאוהב את עולם ה-ASMR.

שימו לב לצלילים החדים להפליא של תפוח האדמה הזהוב והתעשייתי המתפצפץ לו בלי דאגות. שימו לב לצלילי השקית. שימו לב לדיבור הרגוע של השחקן. שימו לב לצלילי הקילוף ולצלילי האכילה. זה בדיוק זה. כך יוצרים ASMR. כמובן שהשחקן מרכיב אוזניות, למרות שבדרך כלל הצופים הם אלו שמשתמשים בהן. אני לא מנסה לקדם את תפוצ'יפס, בחיי, אבל זאת פרסומת מעולה ופרסומת מעולה ל-ASMR.

מאושש מדעית?

מדענים טרם ירדו לנבכי תופעה מפתיעה זו. ישנם אי-אלו מאמרים ודיווחים בנידון, אך בסופו של יום קשה להוכיח ולאשש את קיומן של התחושות המכונות "ASMR" באופן אמפירי. הבעיה נעוצה בכך שמדובר בעניין סובייקטיבי במהותו, בכך שקיים חוסר יכולת למדוד את התופעה תוך שימוש בכלים מדעיים עדכניים ובכך שקיימים שוני וחוסר עקביות בכל הקשור לדיווחים של התופעה. כל מה שניתן לעשות בשלב זה הוא לחוש את התחושות באופן אישי או לסמוך על המקרים המדווחים. גילוי נאות: זה אמיתי, אין לי סיבה לשקר לכם.

טעם נרכש

אם אתם טרם מכירים את תופעת ה-ASMR מגוף ראשון, טרם חוויתם אותה על אוזניכם, ורק כעת אתם מתוודעים לראשונה לקיומה, שמות התואר הבאים עשויים לצוץ ספונטנית במוחכם: "מוזר", "משוגע", "משעמם", "ביזארי" וכמובן – "מה נסגר איתם"? ובכן, כן, אבל גם – לא. זוהי לא רק תופעה שניתן להגדיר כטעם נרכש, היא גם פעילות שיש לחוות על ידי החושים על מנת להבין אותה באמת, אחרת אין לה כל משמעות פרקטית. אי אפשר להבין את הפואנטה רק על ידי קריאה של כתבה העוסקת ב-ASMR, מוכשר הכותב ככל שיהיה. זה שקול להעברה של טעמה של מנה במסעדה תוך שימוש במילים בלבד. זה לא באמת אפשרי.

אז קדימה. זה הזמן להיות אמיצים. היכנסו ליו-טיוב הקרוב למכשירכם והקלידו ASMR בשורת החיפוש. מי יודע מה יקרה. אולי תרגישו נפלא במהלך ההאזנה וגם אחר כך.

TekTok logo