גילוי נאות
Unbiased

הכותב גיבש את המלצותיו על דעת עצמו ובשלב זה מצא דגמי Asus מסויימים להיות המשתלמים ביותר. הכותב היה בעבר אורח Asus ישראל בהשקות לפטופים אך כתבה זו איננה בשיתוף עם היבואן או כל גורם מסחרי.

איך לבחור מחשב נייד לגיימינג

קיבלתי לאחרונה אתגר: לבחור מחשב נייד לתלמיד, שישמש אותו גם ללימודים (להכין עבודות, לחקור באינטרנט) וגם למשחקים.
במה הוא משחק? לא, לא Fortnite! משחק בעיקר ב-Minecraft ו-Overwatch. בעתיד (תחזית שלי) אולי Apex Legends.
תקציב: 5,000 ש"ח

אז האמת שמעולם לא היה לי מחשב נייד לגיימינג. את המשחקים שלי אני עושה על על מחשב נייח. זמן לעשות סקר שוק.

 

למה דווקא מחשב נייד לגיימינג

למי שמביט מהצד מפתה לחשוב שלפטופ גיימינג זה גימיק (בגלל העיצוב והשיווק הגימיקיים). בפועל, הם היחידים שמציעים ביצועי משחקים טובים.

לפטופ גיימינג מאופיין במאיץ גרפי נפרד, חזק יותר מהמשולבים במעבדים במרבית הלפטופים, מערכת קירור משודרגת בהתאם, לפעמים גם מסך עם קצב רענון גבוה וכמובן… אסתטיקת עיצוב "גיימרית" עם הרבה אורות צבעוניים.

יש ללפטופ גיימינג גם הרבה חסרונות: גדול (אפילו המטען גדול), כבד, סוללה מחזיקה מעט. אבל כל עוד גיימינג זו דרישה קשיחה אין כרגע איך לברוח מזה.

אבל למה דווקא מחשב נייד?

אין ספק שעם מחשב נייח לגיימינג אפשר להגיע לביצועים גבוהים יותר. מחשב נייח מאפשר לרכיבים לצרוך משמעותית יותר חשמל, גם מהסיבה הברורה שמחוברים לשקע וגם כי הוא מספיק גדול לקירור שיתמודד עם החום שכל העוצמה הזו מייצרת.
אבל מהצד השני מחשב נייח לא גמיש מספיק לעבור מהסלון לחדר השינה או חלילה להצטרף לנסיעה או ביקור בלימודים. כלומר, לפחות לשימוש משרדי עדיין נזדקק גם למחשב נייד.

אז, כשמשלבים את המחיר של מחשב נייח לגיימינג (נאמר 4,000 ש"ח) ומחשב נייד סביר כלשהו (נאמר 3,000), מדובר בעלות גבוהה משמעותית מלפטופ גיימינג (נאמר 4,000 ש"ח) אחד שיעשה הכל.

 

גודל מסך

התחלתי מרצון לחפש מחשב נייד קומפקטי עם מסך 13.3 אינצ'. הרי גם 15 או 17 אינצ' לא מספיקים באמת לחווית משחק רצינית ובבית סביר שהמחשב יתחבר לטלויזיה או מסך נפרד. מצד שני מי שחווה עבודה עם MacBook Air או Lenovo Thinkpad קטן יודע שבסוף היום, מחשב קטן שנכנס בקלות לתיק ולא שובר את הגב הוא נכס.

לצערי לפטופ גיימינג פשוט לא זמין בגודל 13 אינצ'. ** הדגם היחיד שמצאתי הוא Razer Blade Stealth, שיקר ומתפשר מאוד על ביצועים עם כרטיס מסך חלש למדי. כנראה שטכנולוגיית הקירור של חומרה חזקה עדיין לא מוכנה להתמודד עם קומפקטיות כזו.

אז 15 או 17 אינצ'?

שוב, לדעתי לפטופים של 17 אינצ' הם פשוט מפלצות בתור מכשיר נייד, אבל עדיין קטנים מאוד בתור מסך ראשי לעבודה/משחקים. הרע משני העולמות.

אז 15 אינצ' הם לדעתי הגודל המשתלם היום.

מעבד/מאיץ גרפי

במידה רבה המלחמה המתוקשרת יותר היא במעבדים:  AMD מול אינטל, Ryzen, i5, i7, i9. בפועל למשחקים, בעיקר במחשבים ניידים, הבדיקות שקראתי מראות שצוואר הבקבוק הוא בפירוש המאיץ הגרפי (כמו כרטיס מסך בנייחים). כמו שאמרנו, בלפטופ גיימינג מדובר בשבב נפרד מהמעבד, מתוצרת nVidia או AMD Radeon.

כמו בעולם המחשבים הנייחים, ההיצע של AMD בתחום המאיצים הגרפיים בשנים האחרונות עני למדי ועל הסקאלה החלשה. אני ממליץ לצמצם את החיפוש רק ל- nVidia (ומהצד להחזיק אצבעות ליותר תחרות בעתיד). אז הנה טבלה קטנה עם המסקנות הכלליות שלי על כרטיסי המסך הפופולריים במחשב נייד למשחקים:

אלה המאיצים הגרפיים העיקריים שתיתקלו בהם בארץ בתקציב צנוע (3000-5000 ש"ח)

GTX 1050 – המינימום למשחקים מהשורה הראשונה. יריץ משחקים על גרפיקה בינונית-גבוהה בקצב פריימים טוב (60 עד 120 FPS) על 1080p.

GTX 1050 TI – קצת יותר מקום לנשום למשחקים עתידיים. קל יותר להוציא ממנו 120 FPS עם הגדרות סבירות ברוב המשחקים.

GTX 1650 – המספר בשם מטעה. מדובר אמנם בשבב חדש אבל לא חזק במיוחד. איפשהו סביב ה-1050 TI בביצועים.

GTX 1060 3GB – למי שחשוב לו גם ליהנות מהפרטים הגרפיים העדינים של המשחק בלי להתפשר על קצב פריימים.
GTX 1060 6GB – זו הגרסה המקורית של ה-1060 (לפני המהדורה המוזלת מופחתת הזיכרון). הזיכרון הנוסף יעזור בעיקר בהעלאת הרזולוציה ל-1440p בלי תקיעות מיותרות.

 

הכרטיסים הבאים כבר מקפיצים מאוד את המחיר בארץ: לאיזור ה-8,000 ש"ח וצפונה. הייתי ממליץ לשקול אפשרויות רכישה מחו"ל כי פער המחיר מתחיל להיות משמעותי.
כמו כן, מי שפוזל לרשימה הבאה – אולי כדאי שישאל את עצמו שוב, למה בעצם לא מחשב נייח ולפטופ קטן בנוסף.

GTX 1660 TI – פה המספר בשם יותר מדוייק. ארכיטקטורה חזקה יותר, 1440p באיכות גבוהה בקלות אבל גם המחיר בהתאם.

GTX 1070/1080 – ישנים יותר אבל עדיין נותנים בראש, מובילים לרוב על ה-1660.

RTX 2070 – יתמודדו יפה עם כל משחק נוכחי. אפשר כבר לדבר על 4K בקצב 60 FPS.

RTX 2080, RTX 2080 TI – הטופ כרגע, ללפטופים. לזכור שהכרטיסים האלה בנייחים חזקים משמעותית משיקולי קירור.

זיכרון

בכל הלפטופים המודרניים תמצאו זכרונות DDR4 בקצבים שונים של 2660 MHz ומעלה. לשיקולי משחק, לא הייתי מתעכב יותר מדי על הפרטים ורק דורש מינימום 8GB.

הייתי ממליץ על 16GB. תוספת המחיר זניחה. אמנם לא יתנו תוספת מורגשת לביצועים במשחקים אבל כן יכולים לעזור עם מהירות כללית של המערכת כשיש הרבה תוכנות רצות.

כל נפח מעבר מיותר כרגע בלפטופ (אולי חוץ מלעריכת וידאו מאסיבית).

מעבד

לכו על AMD Ryzen 7 מסדרת 2000 או 3000, על Intel Core i5 או Core i7 מהסדרות החדשות (7000 ומעלה). זה פחות או יותר כל מה שתמצאו בלפטופים לגיימינג אז לא הייתי מתעכב על הדגם הספציפי.

כאמור, במרבית התרחישים בלפטופים, ביצועי המשחקים יוגבלו על ידי המאיץ הגרפי. תשקיעו בו את התקציב העודף.

סיכום

נו, אז מה לקנות?

הפתרון הפשוט והמשתלם כרגע הוא לקנות לפטופ גיימינג בסביב 4,000 ש"ח ובנוסף עכבר ואולי מסך נפרד לבית. זו פשרה מסויימת בזירת הניידות ובזירת הביצועים, אבל כזו שלדעתי תתאים למרבית המשתמשים. לא יהיו משחק או תוכנה שלא ירוצו אצלכם.

בבדיקות שלי, נסגרתי על Asus TUF Gaming FX505DD, בסביבות 3,400 (נרכש בארץ עם אחריות יבואן רשמי). בתקציב הזה קשה למצוא משהו מאמזון שיהיה זול וטוב יותר אחרי משלוח ומיסים.
למי שמחפש יותר, יש את הדגם הזה ב-5,200 ש"ח עד הבית. אבל אז אולי אפשר כבר ללכת על ה- Asus ROG Zephyrus GM501GM-EI005T בארץ ב-6,200 ש"ח.

 

למי שמחפש פחות פשרות, הייתי ממליץ להרכיב לבד מחשב נייח (גם לא מטורף – גם חומרה בינונית פלוס תיתן תוצאות טובות מרוב הלפטופים). אפשר גם לחבר את הטלויזיה לנייח למי שמחפש קצת ניידות מחדר לחדר.
בנוסף, לקנות מחשב נייד קל ודק לפרודקטיביות ו… לשמור את המשחקים הכבדים לבית.

 

למי שחייב גיימינג בכל מקום, ברמה גבוהה, אין ברירה אלא ללכת על לפטופ גיימינג "מפלצת" בתקציב של כ-9,000 ש"ח ומעלה כמו ה- ASUS ROG Zephyrus S. הביצועים עדיין לא יהיו כמו מחשב נייח ב-6,000 ש"ח אבל יתקרב לזה.
ככל שהמחיר עולה, אפשר לשקול רכישה מחו"ל (אבל רק עם אחריות סבירה ומדיניות החזרה טובה).

TekTok logo